Du er den vigtigste

Når vi har allermest travlt er det ofte der vi mister evnen til at passe godt på os selv.

Vi mangler overblikket, glemmer hvad der er vigtigst. Mangler overskuddet til at få spist sundt, sovet nok og i det hele taget fyldt på af det gode brændstof.

Jeg kender det alt for godt.

Er 100-milimetermester i at presse citronen maximalt. At leve på adrenalinen og det kick jeg får af at skulle præstere.
Til liiige at skulle knokle igennem op til et event eller op til en deadline, inden der er tid nok til igen at få løbet, lavet yoga eller bruge tid på alt det som jeg ved er vigtigt for at holde energien og balancen.
Til at sørge for at alle andre omkring mig er glade og får hjælp og støtte før jeg bruger energien på at spørge mig selv om hvad jeg egentlig har brug for.

Men jeg kender også mig selv godt nok til at vide at det koster.
At jeg kan gøre det i en kortere periode, men at jeg skal mærke efter hvornår det er på tide at trække i håndbremsen.

At hvis jeg fortsætter, så bliver det en dårlig investering, der koster for meget i længden.
At jeg bliver ufattelig træt, i dårlig humør og mister overblikket og hverken kan yde optimalt på mit job eller i min hverdag.

Efter nogle dyre læreår som selvstændig, er jeg derfor blevet langt mere egoistisk.

Jeg har erkendt, at jeg er den allervigtigste for at både mit liv og mit firma fungerer.
At for at kunne præstere optimalt er jeg nødt til nogen gange at vælge fra, for at prioritere mig selv. At sige nej tak, at give mig selv en time-out for igen at få fyldt op og skabe balance.

For det er krævende at være sin egen chef. At holde mange bolde i luften, være på ofte og smile og have overskud altid.

Min bedste opskrift på at holde balancen er at give sig selv plads.
At mærke efter hvad der fylder dig op og vide præcis hvornår det er på tide at vælge alle andre ting fra og dig selv til.

Som når jeg egentlig ikke har tiden, men kan mærke at en time på stranden med min hund er den absolut allerbedste investering jeg kan gøre for mig selv.
Eller når jeg virkelig har brug for en af de dage hvor der kun står MIG på programmet og dagen er fyldt slow-living som tilgodeser balancen i en ellers stresset hverdag.

Er det let at trække stikket? Nej, det er det sjældent. For det kræver at man sætter telefonen på lydløs (eller gemmer den væk), siger nej tak til arbejde eller sociale arrangementer og lige er stille en tid. For det er her, når der er stille at vi for alvor kan mærke hvad vi har lyst til og hvad vi har brug for.

Er det egoistisk? Nej, det synes jeg langtfra faktisk. Jeg tror det præcis er det, som mange kvinder glemmer. Nemlig den ældgamle coaching-historie om, at hvis flyet e på vej til at styre ned, så er det væsentligt at man selv tager iltmasken på, førend man kan give sig i kast med at hjælpe børn og familie.

Er det svært? Ja bestemt. For vi er opdraget ofte til at det er mere pænt og politisk korrekt at tænke på alle andre før vi tænker på os selv.
Men på den lange bane, så tror jeg generelt at det er sundt. At egoisme ift. at varetage egne behov er nødvendige og at man ofte, hvis man er hudløst ærlig, vil opleve at de mennesker omkring dig forstår det hvis du siger det højt.

Gode tips til at passe bedre på dig selv

  • Sørg for at have noget DIG-tid alene hver uge. Måske bare 1 time eller 2 som du kan bruge til præcist det du synes er allerbedst og vigtigst for dig.
  • Stop op, og mærk efter engang imellem. Siger du ja fordi du har lyst eller er det ren pligt (I så fald er det måske værd at overveje om du kan sige nej tak)
  • Prioriter dig selv. Sørg for at løbeture, yoga eller god mad er prioriteret fast i din hverdag, og ikke blot fyld rundt om arbejde og pligter, så det bliver hvis du har tid.
  • Drop den dårlige samvittighed. Du gør det højst sandsynligt langt bedre end godt nok
  • Grin hver dag og lav noget du synes er sjovt.
By | 2018-09-14T09:38:49+00:00 september 14th, 2018|Ikke-kategoriseret|